Adım Adım Evde Mum Yapma Rehberi

Evde Mum Yapma

Merhaba, evde mum yapma düşüncesi sizi de sardı değil mi! Eveeet evet, biliyoruz çok zevkli.

Bu rehberde, evde mum yapma sürecini adım adım sizinle paylaşacağız. Bir acemi olabilir ya da mum yapım konusunda bir tutkun olabilirsiniz. Fark etmez, birlikte adım adım bu eğlence dolu yolculuğa çıkacağız. Parafin mum yapımının sadece estetik bir atmosfer yaratmakla kalmayıp aynı zamanda zihinsel rahatlama ve huzur sağladığı günümüzde, evde mum yapmak, yaratıcılığınıza bir dokunuş katmanın ötesinde, sizlere ek bir gelir kapısı da olabilir 🙂

Evde Mum Yapma Klavuzu

İş Alanını Hazırlama

mum malzemeleri hazirlama 1 1 Adım Adım Evde Mum Yapma Rehberi

İlk adım, mum yapımına uygun bir çalışma alanı hazırlamaktır. Mum yapımı sırasında dökülmeler olabileceği için, kolay temizlenebilen bir yüzey seçmelisiniz. Ayrıca, tüm mum yapım malzemelerinizin yanınızda hazır olduğundan emin olun, böylece süreç boyunca ihtiyacınız olan her şeye kolayca ulaşabilirsiniz.

  • Buharların ve dumanların sağlığınızı etkilememesi için iyi havalandırılan bir alanda çalışın.
  • Eldiven kullanmak hem esans hem de boyanın elinize bulaşmasını engellerken mutfak önlüğü kıyafetlerinizin korunmasına yardımcı olacaktır.

Mum Eritme

Mumunuzu hammaddesine göre farklı derecelerde eritmeniz gerekecek. Burada ürününüzün kimyevi yapısını bozmamak, renk değişikliklerine neden olmamak yada istemediğiniz sonuçlar almamak için bir derece kullanmak önemli. Ayriyetten doğrudan tencerede eritilen ürünlerin bir kısmı yüksek ısıya maruz kalırken bir kısmı ancak erime derecesine gelecektir. Bunu ortadan kaldırmak için benmari usulü eritme yapmanızı tavsiye ederiz 🙂

Benmari Usulü Eritme Nedir?

Mum yapımında en güvenli eritme yöntemi yukarıda da bahsettiğimiz gibi benmari usulüdür. Mum bazınızı, içi su dolu bir tencerenin içine oturtulmuş başka bir kapta eritmek, doğrudan ısı kaynağından kaçınmanızı sağlar. Bu yöntem, balmumunun eşit ve güvenli bir şekilde erimesini sağlar. Her hammadde farklı olsa da burada Alze Kimya ürünleri için konuşuyor olacağım ben 🙂 Çalışmalarınıza Stearin katıyorsanız işte şimdi eklemenin tam zamanı. Haydi evde mum yapma sanatına giriş yapalım!

  • Parafin için erime derecesi – 58 – 60 c°
  • Soya Wax için erime derecesi – 42 – 48 c°
  • Soya Parafini için erime derecesi – 52 – 56 c°
  • Balmumu için erime derecesi – 60 – 64 c°

Burada eğer alze kimya mum bazlarından kullanmıyorsanız tedarikçinize sormayı yada paylaşılan teknik dökümanlardan kontrol etmenizi öneriririz. 🙂

Fitil Yerleştirme

DALL·E 2024 04 17 13.31.28 A woman carefully applying a small piece of adhesive putty like Patafix to the metal clip at the base of a candle wick. The setting is a crafting ar 1 Adım Adım Evde Mum Yapma Rehberi

Fitil, mumunuzun yanma kalitesini ve süresini doğrudan etkiler, bu nedenle doğru şekilde yerleştirilmesi çok önemlidir.

  • Mum kabınızın tabanına küçük bir damla erimiş balmumu damlatarak fitili sabitleyebilirsiniz. Doğrudan tabanı yapışkanlı olan ürünlerden tedarik edebilir yada mevcut fitillerinizin altına çift taraflı bant yada patafixlerden yapıştırabilirsiniz.
  • Fitilin düzgün durmasını ve verimli yanmasını sağlamak için, fitilin üst kısmını bir kalem veya çubuğa sabitleyip sabitlediğiniz nesneyi kabın kenarlarına yaslayarak fitili merkezde tutmalısınız.
benmari usulu eritme Adım Adım Evde Mum Yapma Rehberi

Mum Dökümü

Döküm aşaması, mumunuzun son şeklini ve kalitesini belirleyecek en önemli alan. Genellikle burada da erime derecesinin 5-10 derece üzerinde döküm tavsiye edilir ki çökme, köpüklenme yaşanmadan en temiz çıktıyı alabilelim. En havalı kısım da burası.

  • Mesela parafin için konuşursak ideal olarak 65°C civarında dökülmelidir. Bu sıcaklık, hava kabarcıklarını azaltır, çökmeleri önler ve daha düzgün bir yüzey sağlar.
  • İnce gelecek şekilde yavaşça ve dikkatlice dökün, böylece kabarcıkların oluşmasını en aza indirebilirsiniz.

Mumun Sertleşmesi Süreci

Soğutma süreci, mumun son görünümü üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Mumun yavaş ve eşit bir şekilde soğumasını sağlamak önemlidir.

  • Doğal oda sıcaklığında soğuması için bırakmalısınız.
  • Kalıptan çıkarmanız gerekse bile tam sertleşme için mumları en az 24 saat bekletmelisiniz 🙂

Mumlarınız soğuduktan sonra, fitilin boyunu ayarlayarak ve yüzeydeki küçük kusurları düzeltilerek son rötuşları yapabilirsiniz. Eğer mumun yüzeyinde çukurlar oluştuysa, biraz daha erimiş mum bazı ile üzerini hafifçe dökerek düzeltin. Ancak bölgesel olarak eklemeler yapmanız izlere neden olacağından biraz daha hammadde ısıtıp genel bölgeye dökmenizi tavsiye ederiz 🙂

Şimdi geldik en son aşamaya. Bir iki tane üretmek güzel de keyif aldıysan devamı da gelir bence. Evde mum yapmak çok keyifli bir iş sonuçta. Peki, mum satışı için gerekli belgeler nelerdir? Yada 2023 yılında mum satış işine başlamak nasıl olurdu? Evde mum yapmak için gereken malzemeleri tedarik ettiniz mi? Amerikadaki mum fiyatlarına bakın!

Adım Adım Evde Mum Yapma Rehberi” yazısında bir düşünce

  1. Pingback: Evde Huzur ve Rahatlık Yaratma: İpuçlarım

Bir yanıt yazın

Bu site, size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezler kullanmaktadır. Bu web sitesinde gezinerek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.