Kokulu Taş tozu, çeşitli doğal taşların (mermer, granit, kuvars vb.) öğütülmesiyle elde edilen ince, toz haline getirilmiş bir malzemedir. İnşaat, sanat, dekorasyon ve bazı endüstriyel uygulamalarda kullanılır.
Kokulu Taş tozu, genellikle inşaat ve sanatsal projelerde kullanılan bir hobi harcıdır. Bu malzeme, çimento esaslı bir karışım olup, özellikle beton saksı, vazo, mumluk, tepsi, heykel ve motif gibi dekoratif ve işlevsel ürünlerin üretiminde tercih edilir. Kullanıcı dostu bir malzeme olan taş tozu, su eklenerek kolayca kullanıma hazır hale getirilir ve silikon kalıplar yardımıyla çeşitli şekillerde dökülebilir.
Taş Tozu Karışım Hazırlığı ve Uygulama
- Taş tozunu kullanmadan önce, her 1 kg harç için 230 gr ılık su eklemeniz gerekmektedir. Bu karışım oranı, harcın ideal kıvamını sağlamak için önemlidir.
- Malzemelerinizi karıştırırken hassas bir terazi kullanılması önemlidir. Böylece, doğru su ve harç oranını sağlayabilirsiniz.
- Hava kabarcığı olmaması için kalıba ilk döküm sonrası sallayarak yada hafif vuruşlar ile köpüklenmeyi yok edebilirsiniz.
- Karışım işlemine önce su ekleyerek başlayınız, ardından yavaşça taş tozunu suyun içine karıştırınız.
- Su ve taş tozu birleştirildiğinde, karıştırma işlemi 40 saniyeyi geçmemelidir. Karışım hazır olduktan sonra hızla kalıplara dökülmelidir.
- Dökülen malzemenin kalıptan alınma süresi, oda sıcaklığında yaklaşık 20 ile 25 dakika arasındadır ancak tam kuruma için 24 saat bekleme önerilmektedir.
Kokulu Taş Tozu Teknik Özellikler ve Avantajlar
Renk: Beyaz; bu sayede, boyama işlemine gerek kalmadan estetik bir görünüm sağlanabilir. Akrilik boya ile rahatça boyanabilir.
Tane Büyüklüğü: Maksimum 0.5 mm; bu, malzemenin pürüzsüz bir yüzeye sahip olmasını sağlar.
Basınç Dayanımı: C20 sınıfında; ortalama basınç dayanımı yaklaşık 30 N/mm²’dir.
Yangına Tepki: A1fl sınıfında; yanmaz malzeme kategorisindedir.
Sıcaklık Dayanımı: Uygulama sonrası -30°C ile +80°C arasında etkili bir sıcaklık dayanımına sahiptir.
Uygulama Kalınlığı: Minimum 1 cm.
Raf Ömrü: Açılmamış ambalajında ve kuru bir ortamda 12 aydır.
Kullanım Alanları ve Yaratıcı Potansiyel
Taş tozu, sınırsız tasarım olanağı sunar ve yalnızca su eklenerek kullanılabilir olması, her türlü kalıba uyum sağlayabilmesi, kolay uygulanabilir olması ve hızlı kuruması gibi avantajlarıyla dikkat çeker. Ultra akışkan yapısı, kullanıcıların karmaşık tasarımları bile kolaylıkla hayata geçirmesine olanak tanır. Bu malzeme, DIY (kendin yap) projeleri, sanatsal uygulamalar ve ev dekorasyonu gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Not: Ürünün ömrünü uzatmak için, ambalajının hava almayacak şekilde kapatılması ve kuru bir ortamda saklanması önemlidir. Bu, malzemenin kalitesinin korunmasına yardımcı olur.
Merakınızı cezbetti mi? Kokulu taş tozu hakkında daha fazla bilgi almak, bu büyüleyici malzemenin nasıl üretildiğini, evinizde nasıl kullanabileceğinizi ve kendi kokulu taşlarınızı nasıl yaratabileceğinizi öğrenmek ister misiniz? O zaman, sizleri, kokulu taş tozunun neyden yapıldığını, nasıl renklendirildiğini ve 1 kg kokulu taş tozundan kaç adet ürün çıkarabileceğinizi detaylı bir şekilde anlattığımız blog yazımıza davet ediyoruz. Taş tozu ile alçı arasındaki farkları, alçı taşı tozunun ve kireç taşı tozunun ne olduğunu, ve hatta alçı tozundan kokulu taş yapılıp yapılamayacağını merak ediyorsanız, “Kokulu Taş Tozu Nedir ? Hakkında Merak Edilenler” yazımızı ziyaret edin ve bu sanatsal yolculukta bize katılın.
Toptan kokulu taş tozu almak için kategori sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yağmur Çağlı (doğrulanmış kullanıcı) –
Mum kalıplarımı kendim yapmaya başladım, genel olarak güzel çıktılar çıkıyor.
İlayda Ergen (doğrulanmış kullanıcı) –
Hızlı kolay pratik. Pürüzsüz sonuçlar aldım. Firma satışcısı da oldukça tatlı dilli