Mumlar, yüzyıllardır atmosferi güzelleştirmek ve sıcaklık katmak için kullanılan vazgeçilmez bir araçtır. Son yıllarda ise soya wax, doğal ve çevre dostu bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Bu blog yazımızda soya wax nedir sorusunun cevabını, avantaj ve dezavantajlarını inceleyeceğiz.
Soya Wax Nedir?
Soya wax, soya fasulyesinin yağından imal edilen ve genellikle mum yapımında kullanılan bir hammaddedir.
Soya fasulyelerinin hasatından sonra sonra temizlik işlemi yapılan fasulyeler kırılır, kabuklarından ayrılır ve pul haline getirilir. Daha sonrasında pulların içerisinden yağı çıkartılır ve bu yağ hidrojenlenerek katı hale getirilir. Hidrojenasyon işlemi, yağdaki bazı yağ asitlerini doymamış durumdan doymuş duruma dönüştürür. Operasyonun sonucunda yağın erime noktası değişerek oda sıcaklığında katı olan soya wax oluşmuş olur.
Umarız soya wax nedir sorusunun cevabını kısa ve öz olarak aktarabilmişizdir 🙂
Soya Wax Ne Renk Olur?
Doğal soya wax’ın rengi krem veya fildişi olarak bilinir. Bu renk soya fasulyesinden elde edilen yağın zaten doğal rengidir.
Herhangi bir katkı maddesi veya renklendirici katılmadığı taktirde wax doğal rengini alır. Rengin tonları soya fasulyesinin türüne, yetiştirilme koşullarına ve yağ çıkarma işlemine göre değişebilir. Örneğin tam organik yetişmiş bir soya fasulyesinin yağı çok daha açık renklerdedir.
Bazı soya wax üreticileri, doğal soya wax’a hafif bir renk tonu vermek için kakao yağı veya kahve gibi doğal pigmentler kullanabilir. Bu pigmentler, soya wax’ın doğal rengini tamamlar ve daha sıcak bir görünüm kazandırır.
Soya Wax’ın Rengini Etkileyebilecek Faktörler
Soya wax’a eklenen bazı kokular, mumun rengini etkileyebilir. Işığa maruz kalan ürünün tonu değişerek koyulaşabilir ve ısıya bağlı olarak renk koyulaşabilir.
Soya Wax Avantajları
Özellik | Açıklama |
---|---|
Doğallık ve Çevrecilik | Parafin gibi sentetik, petrokimyasal hammaddeler içermezler. Daha sağlıklı ve çevreci hammaddelerdir. |
Temiz Yanma | Kurum ve is oluşumunu ortadan kaldırarak temiz bir yanma deneyimi sunar. Astım ve benzeri solum ile ilgili rahatsızlıkları olan kullanıcılar için is ve kurum oluşmamasından dolayı daha uygundur. |
Yanma Süresi | Soya wax, parafin’e göre %25 – %50 daha uzun süre yanmaktadır. Örneğin, 100 gr’lık bir parafin mum 4 saat yanıyorsa, aynı boyuttaki bir soya wax mum 5-6 saat yanabilmektedir. |
Kokuları Tutma ve Yayma | Daha yağlı yapısı kokuları daha iyi hapseder ve yayar. Yani evet, esans tutuculuğu daha yüksektir. Bu nedenle aroma terapi için idealdir ancak kendine has bir kokusunun olduğu da unutulmamalıdır. |
Daha fazla bilgi için Parafin ve Soya Wax’ın farklarını ve avantajlarını daha detaylı karşılaştırdığımız yazımızı ziyaret edebilirsiniz: Soya Wax ve Parafin Arasındaki Farklar Nelerdir?
Soya Wax Mumların Çevresel Etkileri
Soya fasulyesinin yenilenebilir bir kaynak olması ve petrokimyasal ürünler içermemesi nedeni ile doğa dostu bir seçenektir.
Parafin wax yanma sırasında is ve kurum oluşturur. Ne kadar küçük bir detay gibi görünse de soya wax bu hava kirliliğine neden olmaz.
Biyolojik olarak parçalanabildiği için çevreye daha az zarar vererek doğaya geri karışabilen bir hammaddedir.
Soya wax mumlar parafin mumlara göre daha mı pahalıdır?
Evet kesinlikle daha pahalıdır. Mum hammaddeleri kategorimizden güncel hammadde fiyatlarına ulaşabilirsiniz.
SSS
1 kilo soya wax kaç TL?
1 kilo soya wax’ın fiyatı Alze Kimya’da 2024 Mart ayı itibari ile 299.99 TL’dir.
Soya Wax satın almak için hemen tıklayın!
Soya wax nasıl kokar?
Soya wax, kendi başına hafif bir soya fasulyesi kokusuna sahiptir. Bunu ayçiçek yağı ile zeytin yağı gibi bir kokuya benzetebilirsiniz. Bitkisel aromatik bir kokuya sahiptir. Fakat, farklı esanslar eklenerek istenilen kokularda üretilebilir.
Hangi mum daha sağlıdır?
Soya mumu, parafin mumuna kıyasla daha sağlıklıdır. Soya wax ile soya parafin arasındaki fark için de yazımıza göz atabilirsiniz.
1 Kg Soya Waxtan kaç adet mum çıkar?
Her kalıbın gramajı farkı olduğu için bu soruya net bir cevap verilemez ne yazık ki ancak 1 kg soya wax’dan standart ebatlarda 6 adet bubble mum çıkabilir. Miktarı doğru hesaplayabilmeniz için sitemize bir Hammadde hesaplayıcı ekledik. Sistem üzerinden hesabınızı yapabilirsiniz.
Hangi mum daha sağlıklı?
Doğal kaynaklardan üretilen soya wax mumları, coconut wax mumları veya balmumu mumları parafin mumlarına göre daha sağlıklıdır.
Parafin ve soya wax karıştırılır mı?
Tercihinize göre karışabilir yada labaratuvar ortamında zaten dengelenmiş soya parafinini tercih edilebilirsiniz. Burada genellikle kullanıcılar rahat şekil almayı sağlamak istemektedirler, evet daha rahat şekil alır ancak doğallık özelliğini kaybetmiş olursunuz.
Soya Mumuna stearin katılır mı?
Soya wax oldukça yağlı ve şekil alması güç bir hammaddedir. Genelde döküm çalışmalarında önerilir. Stearin katılabilir ancak stearin de petrokimyasal olduğundan doğal yapıyı bozacaktır.
Soya wax kaç derecede erir?
Karışım içermeyen doğal soya waxlar 42 – 48 derece gibi oldukça düşük ısılarda erir.
Soya Wax Nereden Alınır?
Soya wax tabiki Alze Kimya’dan alınır. Tüm sertifika ve belgelerini tamamen halka açık olarak ürün sayfasında paylaşıyoruz! Doğal Soya Wax’ı mutlaka denemelisiniz.
Soya Wax çökme yapar mı?
Tüm hammaddeler gibi uygun koşullarda döküm yapılmadığında soya wax da çöker. Soya wax’ın erime derecesi 42-48 aralığındayken döküm derecesi 55 – 60 derecelerde olmalıdır. Yüksek ısıda döküm, uygun olmayan esans veya boya kullanımı ürününüzde çökme yaratabilir. Çöken ürününüzde pürmüz kullanarak kusuru düzeltebilirsiniz.
1 kg soya Wax kaç TL?
Soya wax ithal bir hammadde olduğundan fiyatı döviz ile ilişkilidir. 2024 Mart ayından beri Alze Kimya’da 324.99₺ dir.
Soya Wax kaç saatte kurur?
Soya wax özellikle düşük döküm derecesi nedeni ile 1-2 saatte diğer hammaddelerden daha hızlı soğur. Kalıp çalışmalarında 6-12 saatten önce soğuma olsa da çıkarılması tavsiye edilmez.